nuffnang

Monday, August 9, 2010

3D2N @ TMC

Aku still lagi tak keje. Doc soh amik unpaid leave sebulan tapi macam tak sanggup je nak terima kenyataan raya nanti tak dapat gaji :( So aku amik je annual leave 5 hari walaupun sayang jugak nak abiskan cuti yang aku kumpul begitu saja. Huhuhu. Hopefully sempat la baik dalam minggu ni.


Muka tahan sakit lepas baru kena cucuk. Time tu sakit perut pun dah tak rasa sebab jarum kat tangan tu lagi menyucuk2. Ni 2nd time aku masuk ward. Yang 1st tahun 2008 time kena denggi. Time tu dok kat ward HKL. Cucuk yang kat TMC tu memang tak boleh kalahkan time kena denggi dulu. Dah la cucuk for drip. Campur cucuk nak amik darah sampai 3 kali sehari. Nurse pulak sorang2 macam witch. Rasa nak lari dari hospital je time tu. Biasala kan hospital gomen. Aku plak time tu menganggur. Memang patutla dok situ :P

Time nak masuk ward kat TMC ni kebetulan bilik sume full. Aku mintak 1 bilik yang ada 4 katil. Takut la plak kang mintak single mahal sangat even bukan aku yang nak bayar pun. Tapi seram coz TMC tu macam high class sket. Sampai depan lobby pun guard dia dah bukak kan pintu kete. Camne la tak seram kalau dah camtu dia treat. Harga pun of coz la seram2 sejuk.

Last2 ada satu bilik je yang kosong. Single bed plak tu. 1 hari dah RM208. Aku dah bajet2 ni kang kalo ada bilik lain kosong mintak tukar je la. Kat bilik hari tu bukak je langsir nampak Segi College ngan tempat parking kat bawah. Tu je la pemandangan hari2.

Owwhhh ni muka orang tengah sakit. Kalau sakit perut tu datang tak yah cakap la. Hanya Tuhan je yang tau sakitnya. Kadang2 sampai meleleh2 air mata tahan sakit. Huhuhu. Towel atas kepala tu Myo punya hasil kreativiti :P

3 hari 2 malam dok situ sempat la makan 6 kali. Makanan dia not bad la. Lagi pun ada orang datang soh pilih menu. Tapi still menu orang sakit. Hari2 makan bubur je. Sejak sakit ni aku sejam sekali dah start lapar. Kalau time sihat 4 or 5 jam gitu baru lapar balik. Badan je kecik tapi sikit2 lapar.

Serabai je aku... Kadang2 nak tido pun tak aman. Jap2 ada nurse datang amik blood pressure. Tak sempat nak lelap. Kalau tak de orang melawat pun bilik tu dah cukup meriah ngan staf dorang kua masuk je. Jap2 nak cucuk ubat, jap2 nak buang sampah, jap2 nak cuci bilik air.
Menu memang sihat. Soft diet gitu. Tapi setakat lauk ciput camni memang tak dapat la nak kenyangkan aku. Sejam pastu aku dah start nak order kat Myo soh beli makanan. Terus hancus soft diet.
Tak lalu tu hari2 makan bubur. Dah la tengah mengidam macam2. Pastu kena plak berpantang itu ini. Pedas tak boleh. Minyak pun tak boleh. Masam pun sama. Air gas? Air ais? Lagi la tak boleh :(

Tapi yang peliknya time aku kat ward, sakit perut aku tak la seteruk mana. Compare kalo kat umah. So doc bagi balik rest kat umah. Tapi balik je aku dah start sakit sampai tak boleh nak tido. Padahal aku still lagi continue makan ubat yang sama.

TMC ni recommended la jugak untuk sesape yang nak kan keselesaan. Tambah2 bila dah boleh pakai insurance card. Tapi kadang2 orang pun tak kesah sangat nak kua kan duit asalkan dapat yang terbaik. Tapi aku kena pikir seploh kali jugak la kalau nak bayar sendiri kan :P 3 hari je pun dah 1k lebih sket campur bilik, ubat2 n specialist consultant. Tapi hospital tetap hospital walau selesa camne pun. Dok umah jugak lagi best.

9 comments:

xeRoxiaTTe said...

Dah..dah..kuar spital kasik hepi2 x mo stress2..cian bb tuh..x aman dia.. keep smile.

dEe said...

kompeni tak byr utk medical ke?

..izza.. said...

mak aiii..ko smpai masuk ward wei..
aku jauh ni..
xleh nk lawat2 ko..
soh kamal lawat kang cam pelik plak..
nway..
cpt2 la get well..
risau plak aku tgk...

mIZz *.* aYNa said...

get well soon cuna!!! n_n btw, u skt perut nak pregnant kot, hehe =P

Harim Hamdan said...

laaa u masuk hospital ke?
sorry2...i pulak g sibok2 sms u pasal warehouse sale tuh :(

get well soon k?

yott-chan said...

oh kasihan.. semoga lekas sembuh!

Nurul Husna said...

husna, dah ok ke blom ni? nurul kat klantan lg, tak smpt nk melawat. huhuh. moga cpt baek oke!

cuna said...

Dee: Tu pakai insurance company la tu. Kalau tak sure aku pegi HKL je :D

Iza: Xpe. Aku masuk pun kejap je. Pastu doc soh sambung rest kat umah. Just doakan aku sihat ok :)

Ayna: thx ayna!so far tak sure nape sakit perut tu coz mkn ubat gastric pun tak baik2 jugak

cuna said...

Harim: It's ok. Time u sms tu i dah kua dah pun. sori coz tak reply ur sms.

Yott: Thx yott!

Nurul: Thx Nurul. tak ok sangat lagi. tak yah lawat pun tak pe. jap je dok ward. pastu sambung rest kat umah.