nuffnang

Tuesday, July 9, 2013

Semanis Pavlova

17/02/2013 - Sun

Esok dah nak puasa. Tetiba teringat buah2 dalam peti sejuk lebihan buat pavlova hari tu tak habis lagi. Terus buat pavlova semalam alang2 Irfan pun tengah sedap tido. Baru hari ni jugak rajin nak update pasal misi pavlova ni. Actually 1st time buat masa bulan 2 hari tu. Before ni kan aku ada cerita aku ada order pavlova dari Kak Irma. Lepas makan terus jatuh chenta. Tapi Papa Irfan tak bagi order dah. Kalau nak makan lagi kena buat sendiri T_T

So buat la jugak refer resipi sana sini. Ni hasil 1st trial. Meringue macam hangit sikit. Tu pun dah ikut suhu n masa dalam resipi time nak bakar tu. Maybe sebab bentuk dia yang tinggi rendah tu kot. Bab nak bentukkan tu aku memang fail T_T


Taraaaa...Dah siap. Susunan buah2 pun nampak skema je...hahaha...Ni kes nak jimat buah la ni. Takut tak cukup. Sekali banyak giler lebih.


Walaupun hangit sikit boleh je makan. Langsung tak rasa part yang hangit tu bila dah rasa masam manis semua. Laku je pavlova ai ;)


2nd time buat macam cantik sikit la bentuk dia. Ni pun Papa Irfan yang tolong....hehe...Dia kan master chef. So kasi dia je la yang buat :P


Topping aku pakai ready made whipping cream je. Tak berapa nak rajin buat whipping cream sendiri. Leceh sikit nak kacau lama2. Ada buat sekali tapi tak jadi pun T_T So pakai yang dah siap terus spray je atas tu. Letak buah2 terus boleh ngapppp =)


Yang tak bestnya ready made whipping cream dia cepat cair. Baru je spray terus dah meleleh2. Lepas tu tebing meringue pulak tak cukup tinggi. So meleleh2 la ia.


Rupa tu memang dah belakang kira.


Janji dapat makan dah rasanya pun sedapppp =)


Ni 3rd time buat. Baru buat minggu lepas. Selagi rajin nak ambik gambar kita ambik je la. Kang dah malas buat terus makan je. Again meringue yang dah siap bakar. Before bakar sibuk2 buat terus lupa nak snap.


Dah siap! Ni yang jadi la. Al kisahnya before tu dah buat tapi jadi capati pulak...hahaha....Boleh pulak silap pakai tepung. Patut kena pakai tepung jagung. Tapi lupa nak label hari tu. Main ambik je tepung dalam bekas. Sekali bakar jadi nipis giler. Tapi tetap boleh makan just rupa dia tu je macam capati :P


Semalam buat lagi. Makan pun belum lagi ni. Kalau dah start buat kena buat dua kali sebab nak habiskan buah2an yang ada. Nak makan saje masam sangat pulak. Again ada tragedi. Pavlova ku hangit. Entah macam mana api tu boleh terpusing ke lain. Biasa memang dah set api atas bawah. So memang konfiden je set suhu semua tapi api tak tengok lepas tu naik atas. Tau2 je dah bau hangit satu rumah...hehehe....So far ok la buat pavlova ni. Lagi senang dari buat kek. Just leceh sikit la.

p/s: p/s: Esok Insya-Allah kita semua akan menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak. Sebelum tu tuan punya blog nak mintak maaf andai kata ada tersalah silap terkasar bahasa terguris perasaan sepanjang mencoret di blog picisan ni. 0-0 ye. Selamat berpuasa semua =)

4 comments:

mIZz *.* aYNa said...

wahhhh, dh pro lah u buat Pavlova, boleh la jual pas ni, hehe =P

cuna said...

ayna: xsampai tahap pro lg la ayna. lepas la buat mkn sendiri. xblh jual sbb xreti nk buat cantik2 T_T

fawwaznuha said...

rajin cuna buat banyak kali..
aah..whipped cream ready made tu mmg cepat cair..kena rajin sket putar whipping cream hihi

selamat berpuasa ;)

cuna said...

fawwaznuha: tu yg pelik tu azy. biasa tak rajin sgt haha...maybe sbb suka mkn kot. so smgt tu lbh sket ;) tp bab nak buat whipping cream tu mmg tak pass lg. slmbt berpuasa jgk utk azy =)