nuffnang

Thursday, March 17, 2011

My Conditions After Delivery

Kali ni nak share conditions aku lepas bersalin ni. Ada yang best ada yang best. Tapi adat la kan orang baru lepas beranak. 1st time pulak tu. Baru nak adjust mana2 yang patut ;)

Kaki dah tak bengkak - Lepas je keluar labour room n masuk bilik aku terus belek2 kaki sendiri. Langsung dah tak bengkak. Lagi kurus dari before preggy aku rasa. Tak tau la kot tu perasaan aku je kan sebab dah lama tak tengok kaki yang asal...huhu...tapi serius time 8 bulan preggy tu kaki aku memang bengkak. Kasut pun kena beli 2 saiz yang lagi besar dari saiz yang biasa aku pakai. Bukan sebab kaki aku dah panjang. Tapi dah terlampau bengkak sampai muat sarung separuh jalan je, tak boleh sarung habis T_T Hari tu risau jugak bila kaki bengkak takut kena darah tinggi. Tapi alhamdulillah tak ada pape :) Jari tangan pun dah tak kembang dah. Hari tu lepas 8 bulan jugak abis cincin semua tak muat. Selain sakit bengkak n cramp aku akan tetap merindui kegemukan jari kaki n tangan ku...terasa diriku begitu cumil...ahaks!

Berat dah turun - Balik2 rumah hari tu aku dah cari penimbang. Berat aku sampai hujung2 pregnancy tu sume2 naik 16kg. Lepas je deliver dah turun 10kg. Berat aku sekarang dah up 6 kg dari berat aku before preggy hari tu. Tak tau la kot turun lagi lepas ni ke tak. Tapi aku ok je ngan berat sekarang. Susah tu nak dapat. Tu one of the reason nape aku excited sangat nak pregnant. Boleh gain weight yang aku tak pernah2 dapat. Dah bosan kot orang asik cakap aku kurus je. Time preggy je aku aman kejap tak ada orang nak komen2....hihihi....

Perut dah tak bulat - Lepas2 je bersalin perut terus tak bulat dah. But still not as normal la kan. Sebab tu la kena berpantang, berubat, berbengkung segala. But still akan rindu jugak bawak baby dalam perut walaupun kadang2 terasa macam mama penguin or mama bear :P Paling best bila orang lain treat aku macam orang dewasa. Kalau tak rasa macam diri ini macam budak2 je T_T

Super duper bz - Mana ada orang dapat anak boleh goyang2 kaki kan. Tu la cabarannya lepas dah ada anak. Kena la ready mentally n physically la kot. Tambah2 yang dah berazam nak BF cam aku ni. Irfan pulak kena jaundice. Lagi la kena BF kerap2 sebab susu ibu je yang boleh kurangkan or hilangkan kuning tu. Nanti la aku buat entry pasal BF pulak...

Tak cukup tido - Aku kena curi2 tido time Irfan tido sebab nak kena BF dia selang sejam. Tu pun kadang2 tak boleh tido lelap takut terbabas time dia minum susu tu. Nak kena kejut2 dia dulu. Baby yang kena kuning memang akan tido je even dia lapar. So harus la kasi gegar bagi dia bangun. Malam pulak mata dia bulat. Time tu la marathon bagi susu sampai tersengguk2....huhuhu....

Happy - Aku happy! Siapa la tak happy tengok anak depan mata kan. Dulu cakap2 ngan perut sendiri je even kadang2 tu rasa pelik :P Sekarang sambil BF pun boleh cakap2 ngan Irfan. Peluk cium. Boleh tengok dia puas2. Geram betul bila tengok dia buat muka time tido. Rasa nak gigit2 je....hehehe....Tak sangka budak kecik depan mata aku ni la yang dok tendang2 kat dalam perut aku selama ni :)

Banyak makan - Ye aku sangat banyak makan walaupun lauk time pantang balik2 rotate yang tu jugak...huhuhu....Sekali makan sepinggan penuh jugak la. Kalau tak aku ni jenis makan sikit2 tapi banyak kali. Saat2 yang paling aku tunggu adalah time lunch ngan dinner sebab tak sabar nak makan nasi. Nanti aku buat entry pasal menu pantang aku....Banyak bebenor nak story nih

Suka minum air panas or air suam - Ni memang tak terjadi sebelum aku bersalin. Aku memang sangat liat nak minum air panas or air suam. Pepagi nak habiskan air milo suku cawan pun bercinta. Susu Anmum lepas masuk fridge baru la dapat habiskan. Sekarang ni dapat milo panas 1 mug laju je aku minum. Dulu nak makan ubat pun cukup2 je air suam nak telan ubat. Sekarang lepas BF je aku akan cari air masak segelas. Kadang2 tak sempat nak tunggu abis BF pun. Time tengah2 BF tu jugak aku mintak tolong Myo or mak aku tolong amikkan air....huhuhu....Memang cepat haus time BF

Tu je la antara latest conditions aku yang dapat dipikirkan buat masa ni....Dah lama dok dalam draft entry ni tak siap2 :P

p/s: Hari ni dah masuk 24 hari aku berpantang. Another 20 days to go. Half way dah nih. Sibuk je nak countdown2 kan. Bosan kot terperap lama2 dalam umah ni. Mau tengok dunia pulak ;)

10 comments:

Cik Shu said...

excitednye baca cerita cuna. Shu pulak yg sedang menghitung hari.

asna cute said...

sekejap jer masa berlalu.. asna pula dah rasa berdebar nie hehe.. Cuna byk jalan x time pregnant dulu? =)

Xlama dah tue 20 hari~

cuna said...

Cik Shu: hehehe...lps ni tggu cerita shu la plak. tgk ur latest pic je pun dh rindu time2 preggy dulu. enjoy ur pregnancy ok ;)

cuna said...

asna: tu la. sedar2 irfan dh nk masuk sebulan dh next week. kang sedar2 asna dah nk dpt baby plak ;)emm xde la byk sgt jln kot. jln kejap2 tp selalu. tp 2 ari b4 deliver mmg jln habis habisan. tu yang terberanak awl kot :P

[DnaZz] said...

bestnya dh 24hri..iza bru msuk 15hri..xsbr dh rsanya nk tgu hbs pntg..huhu

cerita said...

hehe..akk pun excited pulak..rasa nak pregnant lagi;) kaalu kte bf baby..memang cpt haus..akk pun mcm cuna gak dulu.. tgh bf pun, boleh mintak nak air suam..huhu.. bf jugak cepat lapar.. mmg nak makan je...huhu.. dahla masa pantang xboleh makan banyak sangat.. tapi kalau lapar sangat, akk makan biskut + air milo suam..best!:D selamat berpantang! xbest kan pantang..akk rela pregnant 9 bulan tu..banyak² kali dari berpantang 44 hari tu..xbest langsung!

fawwaznuha said...

suka baca cerita org yg dh lepas bersalin..keep writing ye..x sabo huhu

cuna said...

Dnazz: nk smpai 24 ari pn jenuh je rasa...huhuhu...sibuk dok kira bape ari lg tgl...xbest betul bab2 kena pantang ni T_T

cuna said...

Kak Nurul: hehehe...btl2. mmg xbest lnsg pantang nih. at least time preggy nak mkn ape sume dpt. blh lg dpt layanan cm tuan puteri. kalo cm skrg ni mmg xde sape nk layan kalo buat manja2...hohoho....kak nurul peknen la lg...imran pn mesti nk adik dh tu ;)

cuna said...

fawwaznuha: mmg byk je rasa nak cite. tp sibuk ngn baby je skrg ni. nk ngadap blog pn kena curi2 masa. so updatenye pun lmbt jek :P