nuffnang

Wednesday, March 9, 2011

Pengalaman Bersalin

Nak mengimbau balik detik2 bersejarah time aku nak lahirkan Irfan 22hb Feb hari tu. Aku pun agak blur nak mula dari mana. Cakap pasal contraction, aku memang dah start rasa beberapa kali before tu time nak masuk 36 weeks. Tapi kadang2 je macam yang aku pernah cerita kat entry lepas.

Macam yang korang tau aku bersalin awal 3 minggu dari due date. Tepat2 time kandungan aku 37 minggu. Bukan korang je terkejut. Aku lagi terkejut...huhuhu...Tapi memang aku selalu cakap2 ngan baby tak sabar nak jumpa dia. Siap suruh tunggu birthday aku dulu baru keluar :P Aku pun cam dah tak larat sangat hujung2 pregnancy tu. Satu badan selalu sakit2. So lagi cepat baby keluar lagi cepat la boleh habiskan sakit terus. Alhamdulillah doa aku termakbul.

Maybe ada orang pikir time tu baby tak matang lagi. NO NO NO....Korang silap. Baby yang tak matang tu baby yang lahir before 36 weeks and biasanya memang kena caesar. Alhamdulillah aku bersalin normal. Syukur sangat2 baby sihat n sempurna.

Malam 21hb, Isnin tu aku still kat umah Damansara lagi. Memang plan nak pindah Gombak Khamis tu sebab senang kalau nak terberanak dah dekat ngan Naluri tu. Malam tu siap tapau nasi goreng cili padi nak buat lunch esoknya sebab nak work from home. Nak masak memang dah tak larat kot. Seminggu before beranak tu memang aku dah stop masak2 kat rumah. Boleh pulak aku tak perasan. Memang dah lama nak bersalin la tu kan. Team mate ada jugak suruh datang office sebab nak buat discussion. Tapi aku rasa memang dah tak mampu nak drive dah kot. Nasib baik la tak pegi. Kalau tak entah la apa jadi....huhuhu...

Ermm cam terpanjang pulak aku cerita tapi tak masuk2 lagi saat2 genting nak bersalin...hehehe...sambung nanti aci tak? Tak larat la pulak nak ngadap depan laptop ni lama2. Ni pun semalam aku update sket2 T_T

To be continued....

7 comments:

asna cute said...

okey xsabar dah nie.. nanti free time lg cuna sambung ya =) sabar menanti =)

Rosie Rose said...

thanks for sharing your experience, dear cuna. cuna dah 'settle', kite lak tunggu turn... excited la, mcm tak sabar lak rasanya. hiks!!

Yatie said...

tak sabar nak nunggu....

cuna said...

asna: tq coz sudi bsabar :P bz ngn irfan yg xbape sihat. try update ASAP b4 cite jd basi ;)

cuna said...

Rosie Rose: no problem. sharing is caring ;) lps ni blh baca experience rose pulak. biase la tu. makin dekat ngn due date makin excited rase nk beranak nk jmpe bb cpt2 :)

cuna said...

Yatie: tq 4 dropping by. tgh try update sket2 entry tu :)

fawwaznuha said...

x sabar sambungannya hehe..debar juga ni baca pengalaman2 yg dh bersalin