nuffnang

Wednesday, April 6, 2011

Last Day Berpantang!

Akhirnya tiba lah saat yang ditunggu2. Hari ni dah last day berpantang! Hoyeahhh! Teruk sangat ke berpantang ni sampai sibuk dok buat countdown? Tu susah la nak cakap. Rasa sendiri baru la boleh komen ;) Pada aku peknen 9 bulan lagi best dari berpantang 44 hari tu T_T Makan la paling tak boleh tahan coz aku ni suka makan macam2.

Nak kata aku berpantang strict sangat tak de la pulak. Tapi still tak makan ngan sesedap rasa la. Maybe sekali tengok nampak cam tak de la teruk sangat lauk aku time pantang. Tapi kalau 44 ari ngadap lauk tu je mana la tak muak. Makin lama makin tak lalu. Makan KFC hari2 pun boleh jadi tak lalu. Ni kan lauk aku yang plain gitu. Lepas abis pantang ni pun bukan terus boleh nak makan sesuka hati. Still ada yang kena catu. Kena slow2. Paling koman lepas 3 bulan baru la tak payah pikir sangat nak telan makanan apa pun.

Actually bukan bab makan je yang tak best time berpantang ni. Abis je pantang ni tak payah la aku nak kena berbarut hari2...bertungku lagi...tak payah sapu minyak kat kaki n pakai stokin hampir sepanjang masa...tak payah jugak nak berkain batik 24jam...ohhh sungguh merimaskan...last aku pakai 10 thn lps kot time skola menengah...tapi time pantang kena jugak pakai demi menjaga kesopanan dan ketatasusilaan :P Dan bertambah2 tak best sebab terperap je kat dalam umah. So sape2 yang rasa tempoh berpantang ni best boleh angkat tangan sekarang...hahaha...

Arini mak cik urut datang mengurut penutup. Nak betulkan peranakan. Letak balik kat tempat asal gitu. Aritu lepas bersalin hari ke 3 dah start berurut 3 hari berturut2. Time tu still sakit2 lagi. Nak gerak pun susah. Tapi kena jugak urut nak kurangkan lemah2 badan tu. Aku ni memang tak suka urut2 ni. Geli geleman kot. Rasa dinodai pun ada...ahaks! Tapi sebab bersalin ni aku redha saje la kan.

Lepas ni ada dalam 3 minggu lagi before nak masuk keje. Maternity leave aku 2 bulan saje :( Nak buat camne kan. Saya keje private ler. Berangan je la nak cuti 3 bulan. Kalau nak amik annual leave pun tak cukup kot sebulan. Confirm nanti malas giler nak start keje balik lps dok umah zaman berzaman kan :P Saki baki cuti ni nak kena kemas2 barang pulak. Nak pindah ke umah baru kami yang aku sendiri pun tak tau lagi kat mana T_T

Even hari ni dah last day berpantang still kena sangat berjaga2. Orang tua2 cakap time ni la bahaya. Silap sikit je habis la. Kot2 kaki tersepak mende2 keras ke. Mau kena ulang pantang balik. Aku pun tak tau la betul ke idak. Tak nak la aku buat eksperimen. Tak sanggup woooo nak lalu balik 44 hari tu T_T

14 comments:

ஐ๑makdara TERdiva๑ஐ said...

nape tak teruskan 100 hari dear?? hikshiks!

dulu, hari yg ke 45 terus pakai seluar panjang..giler meroyan 44 hari pakai kain batik..haha!

cuna said...

makdara terdiva: waaa akak....kalo 100 hari lg la meroyan sy dibuatnye.
sy mmg dh plan nk pakai seluar sok ni. dh dekat setahun tak try test jeans ku itu :P

.:Mrs. Engineer:. said...

besh nye cuna...sy 2ari lg...hu3...btw, kuning irfan cmne?dh ok?

asna cute said...

yg org tua pesan hari ke 44 nie la kena2 jgn tersepak or tersadung pape kat ibu jari kaki boleh kena bentan..

fawwaznuha said...

waa..seronoknya dh habis pantang..sy nt nk elakkan dari tgok gambar masakan..bukan boleh tahan nafsu makan ni huhu..nt baby sape jaga?

Siti NurJ3nab said...

waaahhhh syabasss!!!! dah habis masa2 yg memboringkannn!!

blh lah keluar bershopinggg! ;)

cuna said...

Yanie: best2. 2 ari lg je yanie. xde beza sgt pn ;) lgpn yanie dh mkn segala jamu n mende2 pns kn. so bdn lg kuat nk mkn mende2 sejuk nnt.
emm irfan tak ok sgt lg. baru smlm g cck lg amik drh kt naluri nk cek kuning dia. still xdpt result lg :(

cuna said...

asna:yep. just xtau la cmne sakitnye bentan tu kan. bkn setakat last day je actually. sepnjg pntg tu kalo tsepak pn blh kene bentan. even kalo nanges byk sgt pn blh kena bentan

cuna said...

fawwaznuha: sy pn cuba elak tgk jgk. tp kdg2 gatal g bw ternmpk jgk la mknn yg best2 ni...huhuhu...nnt baby xtau lg nk anta mana. nk kena settlekan hal umah dulu :)

cuna said...

elin: hehe...nk shopping pn kene tgu weekend jugak ni coz hubby keje. rasa nk je soh dia amik cuti ajak g celebrate...hahaha...cam terover di situ :P

Yan said...

mengikut pengalaman akak, avoid dulu food yg sejuk2. Nnt merana badan.

cuna said...

Kak Yan: tu la. mak sy pn dh psn awl2 xblh mkn or mnm yg sjuk2 lg. dh lps 3 bln baru la blh. ok la kan lps 3 bln tu?

Rosie Rose said...

kite yg membaca cerita nih, rasa macam cepat je masa berlalu. jap je cuna dah habis pantang. tp faham.... yg melaluinya sahaja tahu apa sbnrnya yg dirasa. huk huk huk... kite tak terbayang la sakit pas bersalin... huwaaaaa nebes nebes! tp tgk semua org survive jer... takde lak yg kiok sbb sakit pas bersalin kan? ish ish ish...

cuna said...

Rosie Rose: depends on org tu jgk actually ;) ntah2 sy je kot yg xthn...huhuhu...jgn dipikirkn sgt skt bersalin tu. neves mmg neves. tp nnt dh skt sgt tau nak abskn cpt je :) cm sy pn xde la survive sgt kot lps bersalin...buat2 survive je...hakhakhak