nuffnang

Thursday, May 26, 2011

Knapsack Baru

14/05/2011 - Sat

Dah nak dekat sebulan aku kerja lepas maternity leave hari tu. Senang cerita memang aku tengah melalui hari2 yang sangat bz n penuh cabaran....huhuhu...Since Gombak ngan Damansara bukannya dekat...of coz la kat ofis aku kena pam.

Nak pam pun cabaran jugak tu. Nak pam kat tempat sendiri of coz la kerja giler coz kiri kanan cubicle aku laki. Belakang ye la pompuan. Bos pulak tu. Nak tak nak kena la turun surau kat level 5. Ofis aku dah la nun kat level 16. Memang la tak ada pape sangat setakat nak turun pakai lif tu. Tapi kalau dah bz tu setiap masa tu memang berharga sangat. Even nak pegi toilet pun kena pikir banyak kali tau...hohoho...

1st week keje 3 kali kot aku miss pam time pagi. Sebab ada discussion apa la bagai. Sedar2 dah lunch. Rugi dah di situ. Sekarang ni paling banyak pun 2 kali je dapat pam kat ofis. Before lunch n time Zohor. Itu pun segan jugak la nak pam time Zohor tu coz orang ramai kat surau. Suis nak cucuk plug pulak betul2 sebelah cermin...huhuhu...Tebalkan je la muka. I ni kan pemalu...hikhikhik...Memang sayang kalau tak pam. Sakit sengkak tu boleh ditahan2. Tapi kang kesian susu untuk Irfan membazir camtu je. Plus tak nak la susu kering before sampai masanya kan. Tu pun patut pam 3 kali kat ofis.

1st 2 weeks tu memang aku ngangkut Spectra3 yang besar gedabak itu dalam recyle bag je. Tak jumpa beg yang sesuai. Kalau boleh tak nak la beli special bag nak letak mende alah tu. Nak yang se'simple' yang mungkin je. Bukannya hari2 nak pegi ofis pun kan. Tapi yang tak hari2 tu la yang tak tahannya. Ni ha beg aku. Beg MATTA Fair je aku pakai. Muat memang la muat. Tapi nak membawaknya la satu hal. Serabut satu hal lagi sebab cam tak proper je nak letak pam ngan cooler bag dalam tu. Selama ni dok pam kat umah relax la. Sekali kena angkut hulu hilir baru ku tau betapa beratnya Spectra3 itu T_T


So Ahad lepas (bukan Ahad baru ni) aku ngan ngan excitednya pegi la terjah One Baby World ngan Myo. Terjahan yang pantas. Dah aim siap2 nak beli knapsack Autumnz. Lepas survey2 kat tenet ni je yang paling murah boleh dapat. Knapsack jenis lain semua lebih RM100 plus nak kena beli pakej sekali. Dah beli terus balik. Kalau ikutkan nak je 1 hari dok situ belek2 barang. Sume best2. Geram sampai rasa nak rembat sume :P


Knapsack ni just nice nak isi segala peralatan nak ngepam. Pam letak kat bahagian bawah. So kalau nak pam bukak je bahagian depan n bawak keluar tiub, on suis, adjust min max, tutup zip n buat je muka slumber ngepam...hahaha...Cam ada pintu rahsia gitu. Kalau knapsack biasa kat depan tu kan poket kecik je. Ni bukak poket depan terus nampak isi dalam beg tu. Senang. Tak yah nak bawak kua mesin gedabak tu or terintai2 dalam beg nak adjust min max dia.

Plastic cover yang kat tutup beg tu tempat nak letak gambar baby sebab kalau tengok gambar anak time ngepam orang cakap boleh tambahkan milk production. Aku tak letak pun. Tengok gambar kat hp saje. Siap layan video Irfan story telling lagik ;) Sambil pam pun boleh tersenyum sorang2 tengok buat hati aku tu...hikhikhik...


Kat atas tu compartment untuk cooler bag. Ekceli just letak cam alas yang keras atas Spectra3 tu je. Ngam2 je muat cooler bag aku. Cooler bag pun aku beli yang jenis Autumnz. Ekceli tote bag. Paling murah jugak aku jumpa time kat Mom & Baby expo hari tu. RM30 je. So cooler bag letak je kat bahagian atas tu. Dalam cooler beg tu dah siap 3 ketul ice pack ngan storage bottle 2 bijik.


Kat belah belakang beg tu ada lubang kecik untuk keluarkan plug. So bila dah letak knapsack depan2 suis....bukak je poket kecik tu, keluarkan kepala plug n cucuk je terus. Tak yah la nak bawak keluar wayar yang panjang tu. Baru la tak rasa serabut. Sume dalam satu compartment je. Just banyak poket2 rahsia ;) Nak bawak pun tak rasa berat coz sume mende dah padat ngam2 dalam tu.


So sekarang aku ada 2 knapsack yang harus diangkut time nak pegi keje. Satu beg laptop satu beg alatan ngepam. Handbag? Lupakan je la T_T Bawak 2 knapsack ni pun dah cukup terkial2 dah dari tempat parking nak pegi ofis. Last2 knapsack Autumnz tu aku pegang je coz beg laptop tu nak kena galas.

Tu je la cerita knapsack yang akhirnya terpaksa jugak dibeli. Kalau pam jenis lain maybe boleh la kot kalau nak sumbat mana2 beg. Tapi ngan Spectra3 yang besar godang tu susah la sikit. Tu yang aku rasa la kan. Kalau orang lain tu tak tau la camne. Yang paling best bila knapsack ni Myo yang blanjer. Suka2! Thank you papa Irfan ;)


Ohhh akhirnya Irfan dah berjaya dibotakkan sepenuhnya semalam. Dah tak cam padang bola dah. Cukur pun secara berperingkat dah ha.


Tadi pegi checkup 3 bulan. Kali ni Irfan tak tido tapi dia bad mood sebab ngantuk. Nasib baik time nak ukur n timbang2 tu dia tak nangis. Fuh legaaa...Time dok tunggu nak cucuk dia dah lelap. Tapi time masuk je jarum ngamuk jugak beberapa saat pastu tido balik....hahaha...lawak betul budak kecik ni. Irfan dah 6.4 kg sekarang. Panjang 67cm. Aku pun tak perasan dia dah besar. Just rasa tangan ni makin lenguh je time nyusu dia. Nurse pun cakap dia besar. Tak macam budak 3 bulan. Mana tak nya. Minum susu je keje nya. Maklumla....susu mamanya ni kan sodappp! (^_~)

6 comments:

[DnaZz] said...

iza pon rasa mcm kna beli knapsack jugakla..mmg berat nak tanggung spectra 3 tu..tpi untuk 1st trial minggu dpn, nk try masuk beg biasa2 dulu tgk cner..kang tak larat tanggung, baru buat aksi ngada2 nak knapsack baru kat en apis..hahaha

berat dah irfan yer..masa dia dua bulan bper bratnya cuna?terus skip angka 5kg ker?rfqi mgu dpn check-up.xtawla bper brt dia naik. jom kita sama2 tgu...:)

cuna said...

Dnazz: hehe...xpe. iza try dulu tgk cmne.kalo brg xbyk plus xyah jln jauh2 no hal je bwk beg biase2 kot. sy dulu hubby dh offer nk blikn beg tu since pntg lg. tp xnk sbb tkt membzr. last2 nk pulak...hahaha...

irfan 2 bln aritu 5kg. Naik 1.4kg dh :)

^effa^ said...

cuna, nasib kite la kan , mommy bekerja,. effa pun tak tau nak beli ke tak. sbb tak reti lagi nak berpump2 ni. tgh pas pantang camne. hehe. anyway , spectra.3 tu ok ke?

cuna said...

effa: better jgn beli dulu la kot. try dulu 1st week camne. kalo ok letak beg biasa pn dh cukup. tak de la membazir sgt kan. btw spectra3 tu ok je. just motor dia yg besar gedabak. kalau nak kecik beli medela la kot. tp mhl la sket regenye ;)

^effa^ said...

aah, ramai suh pakai medela. effa tgk dulu cmne progress susu pas bersalin. thanks for info ;)

cuna said...

effa: btul tu effa. xyah beli awl sgt. sy aritu pn beli time 2 minggu pas bersalin. xberani nk beli awl2 sbb xtau lg keadaannya cmne pas bersalin. pape pun skrg ni survey2 je dulu ape yg patut :)