nuffnang

Tuesday, February 8, 2011

No More Antenatal Class

05/02/2011 - Sat

Orang lain cuti panjang berjimba ke sana sini. Kami dok rumah je. Jumaat keluar pun pergi Tesco beli barang dapur lepas tu terus balik. Sabtu pepagi dah siap2 nak pergi Shah Alam sebab ada 2nd session antenatal class kat KPJ Selangor. Nanges jugak la kalau termiss. Duit dah bayar full pulak tu. Hasil malas2 tu kami sampai lambat 15 minit. Trainer tu dah start dah pun T_T So dok la belakang sekali. Dah dok belakang boleh la curi2 amik gambar :P


Kebetulan dok kat belakang dekat pulak ngan air cond. So aku adalah semangat nak dengar talk. Kejap je dah tea break. While nak tunggu dorang siap2 kan makanan nyempat lagi nak camwhoring ;)


Last week makan bihun goreng. This week nasi goreng pulak. Dah la aku dah breakfast nasi lemak dalam pukul 8 time on the way nak datang hospital ni. 10.30 dah tea break....huhuhu...camne la berat tak naik banyak. Bagi je makan apa semua aku makan. Seronok betul tea break untuk orang2 preggy ni. Dapat minum milo. Kalau tak nanges lagi aku nak telan air teh.


Lepas makan trainer tu ajar camne nak mandikan baby, pakaikan barut sampai la pakaikan kain bedung. Detail jugak la dia tunjuk. Tinggal boleh ingat ke tak je :P


Dah abis mandi2kan baby tu kitorang dibawak berjalan2. Lega sikit session this week. Tak macam last week sampai naikk cramp pinggang aku asik duduk je dari pagi sampai tengah hari. Trainer tu bawak jalan2 tengok labour room kat situ je pun. Tak kesah la nak beranak kat situ ke tak. At least dapat la bayangan tu sikit2 kan.


Balik2 nurse dah siapkan tempat nak exercise. Ni la main reason nape aku join class lagi sekali kat KPJ pulak. Kat Putra Medical Centre hari tu memang tak ada ajar breathing technique ngan exercise. Tu yang macam tak puas hati.

Muka excited je. Best sikit buat praktikal nih dari terpacak kat atas kerusi dengar talk. Tu belum lagi tengok Myo. Berdouble triple excited dari aku. Siap tak puas hati sebab mula2 tu macam tak ada tanda2 nak buat exercise pun.

Banyak jugak la exercise yang physiotheraphist tu ajar termasukla exercise nak kurangkan rasa sakit time cramp, elakkan sakit belakang, cara nak tido n bangun ngan betul. Aku dah merana cramp berapa bulan dah tapi baru tau nak buat exercise ni. Join lagi class lambat2....huhuhu....

Biasanya tengah2 tido memang boleh terjaga kalo kaki cramp. Jerit2 jugak la mintak tolong. Lepas Myo tolong urut2kan baru lega sikit. Tapi kalau hari2 asik la nak cramp je keje nya aku pun tak sampai hati nak kejutkan Myo. Nanges la kat situ sorang2 tahan sakit sampai ok sendiri....


Untuk baby massage, trainer tu je bagi CD ni sorang satu. Pepandai la belajar ikut video dalam ni. Aku baru tengok sikit. Nanti la dah ada baby baru massage sambil tengok CD ni :P


So tu je la cerita pasal antenatal class yang aku join. Lepas ni no more antenatal class dah. Saje je nak join bagi mengurangkan rasa risau yang melanda diri ni. Nak kata tak ada info lansung tu tak jugak coz aku dah banyak baca kat tenet, buku, magazines. Even mak n kakak pun ada bagi petua2. Officemates pun siap cerita experience dorang. So class ni kira nak lengkapkan lagi mana2 yang tak tau tu :)

p/s: Hari ni aku half day. Nak bertapa kat KK buat check up. 35 weeks dah rupa2nya. Saje apply cuti sebab hari tu bos main serang suruh apply cuti on the spot. Aku yang tengah blur time tu pun apply je la hari yang kena datang KK. Proses pertapaan akan kembali bosan seperti biasa coz Myo dah tak boleh temankan aku :(

2 comments:

Cik Shu said...

wah... dah 35 weeks dah, bila2 masa je boleh bersalin. Macam kawan shu sebulan lebih awal bersalin daripada EDD. Dah prepare barang2 siap2 masuk dalam kete?

cuna said...

Cik Shu: hopefully xla besalin awl sgt. kang kena sambut besday dlm pantang T_T lgpn risau jgk kalo terberanak b4 36weeks. nnt baby kua pun pre matured baby. brg2 dh prepare. tgl nk masukkn dlm kete je :)